Patta Town


I.F.K.K. Informatie

 

Verslag en uitslagen Iepen Frysk Kampioenskip Klompkesilen 2017 in Akkrum.

Geslaagd, zo kan je het IFKK 2017 noemen. Zeer zeker geslaagd voor Robin Davidse die met haar klomp Iepen Frysk Kampioen Klompkesilen werd. Dit gebeurde afgelopen zaterdag 6 mei tijdens de opening van het watersportseizoen in Akkrum. De Meinesloot was de plaats waar het moest gebeuren en een groot groep mensen; Pake’s en Beppe’s, Heit of Mem, maar vooral kinderen van basisscholen met klompen waren aanwezig.

 AWS Eendracht, de plaatselijke watersportverening zorgde ervoor dat de kinderen diverse keren hun klomp lieten zeilen. Zo kon bij het proefzeilen en de massastart gekeken worden of het zeil en fok goed stonden om zo snel mogelijk van start naar finish te zeilen.

De Fryske klasse moest in groepen varen om door te gaan naar een volgende ronde. Alle verliezers kreeg herkansingen om deze te halen waarna via halve finale en finale de drie besten de definitieve finale zeilen. Spanning alom bij de kinderen, een mooie schouwspel en eindwinnaars zijn geworden:

1e Robin Davidse (tevens Iepen Frysk Kampioen Klompkesilen)

2e Quirine de Ridder

3e Naud de Ridder

Impressie I.F.K.K. 2017 in Akkrum

De Open klasse was wat kleiner en die hebben als groep meerdere keren hun klomp laten varen. Overtuigend winnaar hierin was Maaike de Jong.

 Ten slotte was er nog een prijs in de fantasie klasse waarbij klompen worden beoordeeld op schoonheid, op originaliteit en hoe ze in elkaar gezet zijn. Immers de klompen zijn zelf gebouwd en geverfd door de kinderen, met wat hulp, maar dat doet er niet toe.

In deze klasse gaf de originaliteit van de klomp van Emma van Rossum de doorslag en daarmee is zij de winnaar geworden van deze klasse in 2017.

 Kinderen met klompen, maar ook Akkrum, bedankt voor dit kampioenschap.

 En wil je weten hoe het de afgelopen jaren is gegaan dan kan je dat hieronder lezen.


Verslag en uitslagen Iepen Frysk Kampioenskip Klompkesilen 2015 in Hindeloopen.

Zaterdagmiddag 20 juni 2015 is het 12e Iepen Frysk Kampioenskip Klompkesilen verzeild in Hindeloopen. Vanaf deze plaats feliciteren wij Lianne Noordmans met haar 1e plaats en zij mag zich van het watersportverbond terecht Kampioen Klompkesilen 2015 noemen.

Zaterdag 20 juni waren de klompkesilers te gast in een van de 11 steden van Fryslân, ze waren in Hindeloopen. Was de wind gunstig geweest dan was er midden in het hart van deze stad gezeild, nu moest uitgeweken worden naar de Yndyk aan de rand van de stad waar voldoende wind was. Met het stadhuis en de karakteristieke toren op de achtergrond is er fanatiek gezeild door de ruim 20 kinderen uit Akkrum, Franeker, Heeg, Hindeloopen, Leeuwarden, Makkum, Terkaple en Woudsend.

Er waren deelnemers voor de Fryske klasse en de Open klasse. Geen aanmeldingen voor de Fantasie klasse maar omdat er veel mooie klompen bij waren heeft een speciale commissie alle klompen goed bekeken en was er toch een prijs in de Fantasie klasse.

In de Fryske klasse is eerst gezeild voor plaatsing in de kampioensgroep. De afvallers hiervoor zeilden verder in de B-groep. Alle klompen moesten aan de overkant van de vaart omgekeerd worden door de meegekomen vader of moeder, broer of zus en terug zeilen. Sommigen keerden halverwege vanzelf dat waren de eerste afvallers en sommige klompen bleven een hele tijd stil liggen omdat de wind soms weg was, die klompen hadden ook niet alle geluk mee.


Hierbij de uitslag in de Fryske Klomp klasse van de kampioenspoule:

Op het eind van alles was de klomp van Lianne Noordmans uit Terkaple de snelste en zij is daarmee de winnaar van 2015. Naast en fraai prijs verdiende zij ook de wimpel van het Watersportverbond met de tekst ‘Watersportverbond District Noord – Kampioen Klompkesilen 2015’.


Op 1 winnaar en Kampioen Klompkesilen 2015 Lianne Noordmans uit Terkaple.

Rechts naast haar Maaike de Jong uit Akkrum die 2e  werd en links Jan van Klink uit Makkum.


In deze Fryske klasse was er ook een B-poule waar we de volgende prijswinnaars hadden:

1 Niels Fraza uit Woudsend

2 Femke de Jong uit Hindeloopen

3 Immie de Jong uit Hindeloopen

 


In de Open klasse hadden wij de volgende winnaars op het podium:

 

Winnaar Bjorn de Jong uit Leeuwarden en 2 Femke de Jong uit Terkaple.

De prijs voor de mooiste klomp ging naar Femke de Jong die we op bovenstaande foto al zien staan en daar zien we ook het Hindelooper paar welk op een leuke manier de kinderen de prijzen overhandigde.

Prijswinnaar hierbij nog van harte gefeliciteerd en alle kinderen die meegedaan hebben aan het kampioenschap; ‘We vonden het heel leuk dat jullie er waren’.


Uitslagen Iepen Frysk Kampioenskip Klompkesilen 2014 in Wergea.

Een mooie locatie in Wergea, een oude praam van waaruit gezeild werd, goede organisatie maar vooral veel enthousiaste kinderen die met hun klomp wilden Klompkesilen. Ruim voor één uur waren de eersten er al terwijl de inschrijving pas om die genoemde tijd begon met de starts vanaf 14:00 uur. Veel kinderen konden niet wachten en er werd al flink proefgevaren voor de start zodat alle klompen goed getrimd losgelaten konden worden.

28 Klompen streden in de “Fryske Klomp klasse” om het kampioenschap van 2014 en in de “Open klasse” kon de Wergeaster WetterSport feriening (WWS) 8 Klompen inschrijven.

Ze liet de kinderen met hum klompen in drie rondes in verschillende poules zeilen waarmee punten werden verdiend voor de halve finales waarna in de finales de einduitslagen werden gezeild.

 

Hierbij de uitslagen in de Fryske Klomp klasse:

1e en daarmee ‘District Noord – Kampioen Klompkesilen 2014’ Jildou van Klink uit Wons. Op de foto in het midden terug te vinden.

Winnaars Fryske Klasse 2014

 Rechts naast haar Reinder Noordmans (2e) en links Lianne Noordmans (3e), beide uit Terkaple.

 

Uitslagen Open klasse:

1e Femke de Jong uit Akkrum

2e Bjorn de Jong uit Leeuwarden

3e Johannes van den Berg uit Wergea

Op onderstaande foto kun je ze terugvinden.

 Alle IFKK winnaars van 2014

Van links naar rechts: Jildou van Klink (1e Fryske klomp), Bjorn de Jong (2e Open klasse), Femke de Jong (1e Open klasse), Johannes van den Berg (3e Open klasse), Lianne Noordmans (3e Fryske klasse) en Reinder Noordmans (2 Fryske klomp).

Winnaars gefeliciteerd, maar ook alle andere kinderen die meegedaan hebben, wat hebben julie allemaal mooie klompen en wat waren het spannende wedstrijden.

En nieuwsgierig hoe het in het verleden is gegaan, blijf dan doorlezen.


Uitslag Iepen Frysk Kampioenskip Klompkesilen 2013 in Gaastmeer.

 Ruim 40 klompen met kinderen van de basisschool, of ruim 40 kinderen van de basisschool met hun zeilklomp waren zaterdagmiddag 29 juni deelnemer van het I.F.K.K. 2013 in Gaastmeer. Prachtig zeilweer, een mooie wedstrijdwater, een terras als startplek en een brug als tribune, Klaas Jansma voor zijn het verhaal  en vooral een mooie zeilstrijd van de zeilklompen.

Spanning was er volop en het was een lust om de klompkes, soms zwaar overhellende, naar de overkant te zien zeilen. Na een paar keer zeilen werd al spoedig duidelijk wie in de prijzen zou vallen en wie niet.

Nadat de laatste ronde was verzeild waren dit de winnaars in klasse ‘Fryske Klomp’:

 Prijswinnaars Klompkesilen 2013.

1. Tjalda van Klink, Wons. 1e in de Fryske klasse en tevens ‘Kampioen Klompkesilen 2013’.

2. Maartje Smids, Hindeloopen.

3.  Stein Fraza, Woudsend.

Iedereen van harte gefeliciteerd en tot volgend jaar !

In de Open klasse en Fantasie klasse hadden we dit jaar geen deelnemers dus dit jaar maar een foto ! 

 

 

 

Uitslagen van het Iepen Frysk Kampioenskip Klompkesilen 2012.

Zaterdag 12 mei, locatie: pier op de Fluessen te Zuiderburen, Leeuwarden.

Met veel wind en mooie wolkenpartijen startte het Kampioenschap  rond 14.00 uur op de pier in Zuiderburen.
Er volgde een spannende strijd die soms extra spannend werd door de presentatie van Klaas Jansma. Uiteindelijk hebben de volgende kinderen een prijs gewonnen.

2012 IFKK Winnaars Fryske Klasse

 In de Friese Klomp Klasse deden 14 deelnemers mee. Na drie ronden en een finale waren de winnaars:

   1. Ilse Soepboer uit Leeuwarden.

   2. Jurre van der Zee uit Rijs.

   3. Sybo Gerritse uit Heeg.

 

In de Open Klomp Klasse deden 6 deelnemers mee. De winnaars:

2012 IFKK Winnaars Vrije Klasse

   1. Brechtje de Boer uit Hempens.

   2. Raimo Boorsma uit Leeuwarden.

   3. Susanne Efdé uit IJlst.

En van deze klasse is een mooie filmpje gemaakt welke op YouTube te zien is.

 

In de Fantasie Klasse waren er twee winnaars:

2012 IFKK Winnaars Fantasie Klasse

1. Myrna Roskam uit Annapaulowna.

2. Amber Zunnenberg uit Leeuwarden.