Eenheidsklasse “De Friese klomp”.

Eenheidsklasse “De Friese klomp” is, zoals de naam al aangeeft, een echte eenheidsklasse. De klasse is officieel erkend door het Noord Nederlands Watersportverbond (N.N.W.B.), nu het Watersportverbond, en is daarom net als andere eenheidsklassen strikt gebonden aan een aantal vooraf bepaalde regels.

Om zeker te zijn dat alle klompjes voldoen aan deze regels, is er tijdens wedstrijden een speciale technische jury aanwezig die voor aanvang van de wedstrijden alle klompjes nauwkeurig meet en controleert. Hierdoor ontstaat een eerlijk en gelijkwaardig wedstrijdveld waarin iedereen evenveel kans maakt om te winnen. Dit betekend natuurlijk ook dat iedereen evenveel kans maakt om te verliezen!….De eenheidsklasse is dus een klasse voor de echte zeilers. Om te winnen van je tegenstanders moet je binnen de strenge klasse regels op zoek naar kleine aanpassingen die jou klomp nou weer net iets sneller maken dan de rest…. maar pas wel op !… laat je klomp niet afkeuren…. blijf binnen de regels!

De klompen die in deze klasse meezeilen worden eigenlijk alleen gebouwd met behulp van het bouwpakket. In dit pakket zitten alle onderdelen plus een bouwtekening waarop alle belangrijke maten staan aangegeven die nodig zijn om een succesvolle zeilklomp te bouwen en een bouwbeschrijving.

Deze pakketten kosten € 30,- per stuk en kunnen worden opgehaald (en betaald) in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek. Helaas kunnen wij geen paketten versturen.